Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Υπάρχει κατάταξη:Σκέψη,Γραφή,Πράξη.Απο το δέυτερο στο τρίτο υπάρχει χαώδης διαφορά.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΘΕΩΡΙΑ 21:Εσωτερική Ολοκλήρωση


Η γενική ιδέα είναι ότι υπάρχουν 4 βήματα τα οποία ο άνθρωπος πρέπει να περάσει για να φτάσει στην εσωτερική του ολοκλήρωση (Ε.Ο) που για μένα είναι και ο σκοπός του κάθε ενός απο εμάς.Tα απροσδόκητα ευχάριστα γεγονότα φέρνουν εφήμερη ευτυχία.Η συνεχόμενη όμως ευτυχία -αν τελικά υπάρχει κάτι τέτοιο- έρχεται μόνο μέσα απο την Ε.Ο.
              Φυσικά δεν αρκεί μόνο η γνώση αυτής της θεωρίας αλλά πρέπει να υπάρχει και η προσπάθεια εφαρμογής της.
          Πρώτα παραθέτω τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν ώστε  να περάσει ο άνθρωπος το κάθε βήμα και στη συνέχεια τα αποτελέσματα εκπλήρωσης (ή όχι) του κάθε βήματος.

             
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΗΜΑΤΟΣ 1 (Βασικές ανάγκες)

Οξυγόνο,νερό,φαΐ,σωματική υγεία,ύπνος,σκαλή θερμοκρασία σώματος,σασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους,έλλειψη πόνου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

              Ο άνθρωπος έχοντας τις προϋποθέσεις του βήματος 1 μπορεί να ζει αξιοπρεπώς και να δοκιμάσει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
         Για τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις ο στόχος τους γίνεται η απόκτηση αυτών και μόνο και δεν μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΗΜΑΤΟΣ 2 (Διαπροσωπικές σχέσεις)

              Ο άνθρωπος μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιους ακριβώς ανθρώπους θέλει να έχει στη ζωή του σε φιλικό,οικογενειακό και ερωτικό επίπεδο.
              Αφού γίνει αυτή η συνειδητοποίηση είναι αναγκαία η ύπαρξη διαπροσωπικών σχέσεων με αυτούς τους ανθρώπους,η αλτρουιστική αγάπη από και προς αυτούς,ο χρόνος μαζί τους και η προσφορά/αποδοχή βοήθειας προς/από αυτούς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

              Αυτοί που έχουν φτάσει στο βήμα 2 αποκτούν το άισθημα του ανήκειν,αποκτούν άμυνες, έχουν βοήθεια σε δύσκολες στιγμές και εκπληρώνουν τη σεξουαλική τους ανάγκη.
              Οι άνθρωποι που δεν έχουν φτάσει στο βήμα 2 χάνουν τον έλεγχο με την πρώτη δυσκολία,δεν έχουν βοήθεια στις αποφάσεις τους και δεν μπορούν να μοιραστούν τη χαρά τους.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΒΗΜΑΤΟΣ 3  (Χρόνος)

              Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με συγκεκριμένες έμφυτες τάσεις.Το ποιες είναι αυτές οι τάσεις είναι καθαρά θέμα τύχης.Για τον καθένα απο εμάς είναι διαφορετικές.  Ο άνθρωπος μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτές τις τάσεις.Να καταλάβει δηλαδή ποιος ακριβώς είναι,τι του αρέσει να κάνει στη ζωή του και να το αποδεκτεί. Να είναι σε αρμονία με τη φύση του και να μην έρχεται αντιμέτωπος με αυτήν (κυρίως λόγο της εκάστοτε κοινωνίας)
              Στο επάγγελμα ισχύουν τα ίδια.Ο άνθρωπος θα πρέπει να επιλέξει σαν επάγγελμα κάτι που τον ευχαριστεί και τον γεμίζει. Επίσης πρέπει να νοιώθει ότι ανταμείβεται δίκαια,ότι συνεισφέρει για το ευρύτερο καλό της ανθρωπότητας,να υπάρχει το ενδεχόμενο της ανέλιξης και να θέτει ξεκάθαρους στόχους.Το επάγγελμα να τυγχάνει αναγνώρισης από άλλους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

         Αυτοί που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του βήματος 3 περνούν τη ζωή τους με κέφι,όρεξη,ζωντάνια,θετικότητα,προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι και δεν έχουν άγχος.
         Αντίθετα οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του βήματος 3 έχουν ένα συναίσθημα κατάθλιψης,νοιώθουν πολλές φορές ανία,έχουν ανασφάλεια,άγχος,και είναι μηχανοποιημένοι στη ρουτίνα τους.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΗΜΑΤΟΣ 4 (Χαρακτήρας)

Τέλος,θα πρέπει να αναπτυχθούν τα εξής 7 χαρακτηριστικά:
-Πλήρης αυτογνωσία
-Αίσθημα ευγνωμοσύνης
-Αίσθημα δικαιοσύνης
-Αυτοσεβασμός και πίστη στον εαυτό του αλλά και σεβασμός των άλλων. Αποδοχή της μοναδικότητας του αλλά και της μοναδικότητας των άλλων
-Ζωντάνια,αυθορμητισμός
-Ικανότητα να αναγνωρίζει τις όμορφες στιγμές της ζωής και απόλαυση τους
-Ικανότητα να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος .Ικανότητα αποδοχής των αναπόφευκτων της ζωής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

              Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει στην E.O. Έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης,της ελευθερίας,της ψυχικής γαλήνης,της εσωτερικής ισορροπίας,του χιούμορ,ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των άλλων και προσφέρουν όποτε μπορούν,έχουν αυτοπεποίθηση χωρίς να είναι αλαζόνες,είναι καλοί συνομιλητές,απολαμβάνουν το σεβασμό και αναγνώριση των άλλων χωρίς να την επιζητούν,δεν έχουν αχρείαστες ανάγκες,έχουν στιγμές έμπνευσης,δημιουργίας και επινόησης.Δεν διασκεδάζουν με αστεία εις βάρος άλλων ,δεν έχουν πρόβλημα με ανθρώπους διαφορετικούς από αυτούς, δεν τους νοιάζει για το τι θα πει ο κόσμος για αυτούς.
              Η απουσία της Ε.Ο κάνει τους ανθρώπους εγωιστές,αναζητητές αναγνώρισης,δύσπιστους,κυνικούς,υποκριτές,με κριτική διάθεση,βλέπουν τους άλλους υποτιμητικά και ζηλεύουν οποιαδήποτε επιτυχία των άλλων.Επίσης έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις και πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. 

  stefffanos 18/5/12 (Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της ελληνικής Μένσα #36)