Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Υπάρχει κατάταξη:Σκέψη,Γραφή,Πράξη.Απο το δέυτερο στο τρίτο υπάρχει χαώδης διαφορά.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΘΕΩΡΙΑ 23:Υπάρχει Θεός; Μια διαφορετική προσέγγιση.

Πολλοί ισχυρίζονται με στόμφο και περηφάνια : ''Δεν μπορείς να δεις τον Θεό για αυτό δεν υπάρχει!'' Αυτό το επιχείρημα είναι σαφώς λανθασμένο.Κάτι που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.Αν για παράδειγμα ζούσαμε στο χώρο των 2 διαστάσεων δεν θα μπορούσαμε να δούμε ένα δέντρο(αφού έχει ύψος) και το μόνο που θα βλέπαμε θα ήταν ένας κύκλος (που είναι η βάση του κορμού του!) Το ίδιο συμβαίνει και με την υπεριώδη ακτινοβολία.Το ότι δεν την βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.Η δική μου πραγματικότητα είναι διαφορετική από τη δική σου,από του γείτονα ή από ενός ζώου.Από την άλλη δεν πρέπει να συμβαίνει ούτε το αντίστροφο.Δεν σημαίνει ότι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε υπάρχει αναγκαστικά.

Οπότε πιστεύω άλλο είναι το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί.Τι/ποιος δημιούργησε το σύμπαν που ζούμε; Και πάλι όμως.Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν βρέθηκε απάντηση σε αυτό το ερώτημα (αν και κάποιοι επιστήμονες-κοσμολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν απάντηση και σε αυτό βλέπε * )πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Θεό.Είναι το ίδιο με την έκλειψη ηλίου πριν πάρα πολλά χρόνια.Δεν ήξεραν οι άνθρωποι της τότε εποχής το γιατί γίνεται.Όμως ο άνθρωπος έχει καλώς ή κακώς την τάση να πρέπει να δίνει σε όλα μια απάντηση.Τότε η απάντηση των ανθρώπων ήταν ότι ο κακός Θεός του λύκου έτρωγε τον ήλιο και με τις κατάλληλες προσευχές,ίσως και θυσίες κάποιες φορές ερχόταν πίσω.Βεβαίως ήρθαν οι επιστήμονες της τότε εποχής και με τον κίνδυνο να τους κόψουν το κεφάλι έδωσαν την απάντηση.Έτσι λειτουργεί το πράγμα.Μας πήρε 3000 χρόνια και βάλε να ανακαλύψουμε αυτά που ανακαλύψαμε μέχρι τώρα και θα χρειαστούμε άλλα 6000 για να πλησιάσουμε και άλλο στην αληθινή γνώση.Να την φτάσουμε βεβαίως είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ.

Τότε όποιος πιστεύει στον Θεό είναι βλάκας; Όχι βέβαια.Άλλωστε οι κοινωνίες συνεχώς αλλάζουν και οι άνθρωποι που ζούσαν στις μέχρι τώρα κοινωνίες ήταν υπερβολικά δύσκολο να διαφοροποιήσουν την άποψη τους από την άποψη των υπόλοιπών ανθρώπων.Πάρε για παράδειγμα τη γιαγιά σου.Υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην θεωρήσει δεδομένη την ύπαρξη του Θεού (επειδή έτσι έμαθε από μικρή) και να την πείσεις για το αντίθετο;
Ο άνθρωπος μαζί με τις άλλες βασικές ανάγκες που έχει ριζωμένες στο γενετικό του κώδικα (όπως αυτή της αναγνώρισης και της συνύπαρξης) έχει και αυτή της Πίστης σε κάτι/κάποιον.Από αυτό το κάτι/κάποιον αντλεί δύναμη.Αυτό το κάτι/κάποιος του αλλάζει την διάθεση,τον γεμίζει ενέργεια,του μεταβάλει την ψυχολογία.Είναι απίστευτο το τι μπορεί να καταφέρει κάποιος πιστεύοντας σε κάτι. Αυτό το κάτι για κάποιους είναι η μεταθανάτιο ζωή, για κάποιος είναι ένα όραμα να αλλάξουν το κόσμο,για κάποιος άλλους είναι μια πέτρα.Δεν έχει σημασία.Η δύναμη που αντλούν και το πόσο μεγάλη είναι, εξαρτάται όχι από το τι είναι αυτό το κάτι αλλά από το πόσο έντονα πιστεύουν σε αυτό το κάτι.Κάποιος που πιστεύει υπερβολικά σε ένα αγγούρι αντλεί περισσότερη δύναμη από κάποιον που πιστεύει μέτρια στον Θεό. Είναι κακό να πιστέψεις σε πράγματα που δεν υπάρχουν δηλ.σε ένα ψέμα; Κατά την γνώμη μου δεν είναι.(Το κακό είναι να αφήνεις εξολοκλήρου τη μοίρα σου σε ένα Θεό και εσύ να μην κάνεις τίποτα)

O χριστιανισμός εξάλλου μας προσφέρει και μια πολύ μεγάλη συλλογή από συμβουλές ζωής,διάφορες αρχές και αξίες ,που άθεοι και μη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την ανθρωπιά τους.Ο Χριστός απατεώνας ή μη,πραγματικό πρώσοπο ή μη, ακόμα μιλάμε για αυτόν 2012 χρόνια μετά και όχι άδικα.

*η απάντηση που δίνουν κάποιοι κοσμολόγοι για την δημιουργία του σύμπαντος. (απλά & σύντομα)
 Το σύμπαν δημιουργήθηκε από το Βig Bang.Πριν δεν υπήρχε τίποτα,ούτε καν χρόνος αφού το μόνο που υπήρχε ήταν μια απειροελάχιστη μικρή μαύρη τρύπα (μέσα σε αυτές δεν υπάρχει χρόνος) Έτσι δεν υπήρχε χρόνος για να υπήρξε δημιουργός! Χρειάζονται 3 πράγματα για να δημιουργηθεί το σύμπαν.Ενέργεια,μάζα και χώρος.Τα δύο πρώτα απέδειξε ο Αϊνστάιν ότι είναι ουσιαστικά ένα πράγμα σύμφωνα με την διάσημη εξίσωση του E=mc^2.Οπότε μένει ο χώρος και η ενέργεια.Η ενέργεια ήρθε μαζί με την αρνητική ενέργεια κάνοντας έτσι άθροισμα 0.Η αρνητική ενέργεια υπάρχει μέσα στον χώρο.Αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχει πυροδότηση από κανέναν (όπως ένα πρωτόνιο που αυθαίρετα εμφανίζετε κάπου από το πουθενά χωρίς να παραβιάζει κανένα φυσικό νόμο) έγινε η μεγάλη έκρηξη.

stefffanos 16/7/12 (βασισμένο στο ντοκιμαντέρ του Stephen Hawking ''Curiocity'' στο  ''Discovery'')

3 σχόλια:

Athena είπε...

Χωρίς να καταλαβαίνω πολλά, ο Steven Hawking ισχυρίζεται πως η βαρύτητα δημιούργησε το σύμπαν μετά το Big Bang. Αλλά σαν το γράφω τούτο σκέφτομαι πως μάλλον μιλούσες για πιο πριν, πριν αναλάβει η βαρύτητα.

Πιο φιλοσοφικά, ίσως να μην έχει σημασία αν υπάρχει Θεός. Σημασία έχει τι πιστεύεις, και αν το να πιστεύεις πωσ υπάρχει Θεός σε βοηθά με κάποιο τρόπο τότε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να πιστεύεις πως δεν υπάρχει. Τούτο όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σκεφτείς το γιατί πιστεύεις, γιατί οι πράξεις σου αλλάζουν με βάση το γιατί πιστεύεις. Άρα έχει σημασία το να ξέρεις γιατί πιστεύεις εκείνα που πιστεύεις.

Αχ, είδες τα ελληνικά μου; Νιώθω σαν παιδάκι του δημοτικού.

Athena είπε...

Ακόμα μια σκέψη περί γιαγιάς και αγγουριού. Οι μεγαλύτεροι, και μικρότεροι, που έχουν βασίσει σημαντικές/πολλές αποφάσεις πάνω σε ένα πιστεύω δεν έχουν την ευχαίρια να ρωτήσουν αν εκείνο που πιστεύουν πραγματικά είναι αλήθεια. Γιατί έστω και ένα ίχνος αμφιβολίας γκρεμίζει την συνοχή και λογική των πράξεων μιας ολόκληρης ζωής. Ίσως όμως το πίο μεγάλο κομμάτι της πίττας να είναι το ότι η κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν δεν ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκεψη, και αν είσαι κάποιος που σκέφτεταί τα πως και τα γιατί σε φωνάζουν/ζαν αιρετικό.

Ωραία σκέψη για την χρησιμότητα της πίστης! Ήθελα απλά να προσθέσω πως η πίστη (τουλάχιστον όσο αφορά τις θρησκείες) δεν δίνει μόνο δύναμη, αλλά και δομή. Εκείνοι που δεν μπόρουν να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος με άλλα μέσα χρειάζονται κάποιο (σαν την εκκλησία) να τους πεί τι να κάνουν και πως να ζούν την ζωή τους.

Ενδιαφέρον το πως η λύση και στα δύο είναι η εκπαίδευση! Το να μάθει ο κόσμος να σκέφτεται για τον εαυτό του είναι το πρώτο βήμα. Και ίσως το πιο απελευθερωτικό.

Stefffanos είπε...

ναι,για πιο πριν..αλλα να σου πω την αληθεια..και στη θεωρια του Hawking αυτο το πολυ αυθορμητο δεν μου πολυαρεσει..

αυτο ακριβως, σημασια εχει οτι αυτη η πιστη σου δινει δυναμη..

απο την αλλη,πιστευω εχουμε υποχρεωση να το ψαξουμε , σαν ανθρωποτητα αν θελεις,λιγο περισσοτερο..ιδιως εκεινοι που ζουνε σε κοινωνιες που ενθαρρυνουν την ανεξαρτητη σκεψη,οπως λες και εσυ,το αντιθετο δηλ. της κοινωνιας που ζουσε η γιαγια!

οσο για το δευτερο σου μηνυμα (2 πρωτες παραγραφοι) ακριβως οι δικες μου σκεψεις, εσυ τις δυατυπωσες και καλυτερα (και μετα λες για τα ελληνικα σου!)

''το να μαθει ο κοσμος να σκεφτεται για τον εαυτο του'' δεν ειμαι σιγουρος αν αναφερεσε στη σκεψη ή στην αυτογνωσια.. οπως και να εχει και τα δυο ειναι εξισου σημαντικα και αλληλοεξαρτομενα ..αν και την αυτογνωσια πιστευω οτι η εκπαιδευση με τη συμβατικη εννοια του ορου τουλαχιστον δεν μπορει να σου την διδαξει.. περισσοτερο εναποκειται σε σενα και την εσωτερικη αναζητηση που θα πρεπει να κανεις.. ειναι εξαιρετικα δυσκολο να το πετυχει καποιος την πληρη αυτογνωσια του (να ξερει ποιος ειναι,τι θελει απο τη ζωη του,τι πιστευω/αξιες/αρχες εχει,ποιους ανθρωπους θελει να εχει στη ζωη του) αλλα εαν το καταφερει τοτε θα ειναι οντως ενας ανθρωπος απελευθερομενος,χωρις ανασφαλειες,με πιστη στον εαυτο του και αυτοπεποιθηση..