Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Υπάρχει κατάταξη:Σκέψη,Γραφή,Πράξη.Απο το δέυτερο στο τρίτο υπάρχει χαώδης διαφορά.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΘΕΩΡΙΑ 43: Θεός,Πίστη,Θρησκεία,Ηθική

Με αφορμή τον νέο πάπα. . .

Θέλω να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου.Μα για αυτό δημιούργησα και το blog εξαρχής άλλωστε. Για να ξεκαθαρίζω τις σκέψεις μου.Τώρα θα μου πεις ''σαν έγραφες ημερολογιο''.. εε, εντάξει, μα με το ημερολόγιο δεν θα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις down to the comments ,right?


 Θεός,Πίστη,Θρησκεία,Ηθική

Θεός
Καταρχήν δεν πρέπει να ορίσουμε τι είναι Θεός; Ας πάρουμε την πιο διαδεδομένη έννοια του. Ότι δηλαδή είναι ο δημιουργός του σύμπαντος  και μετά πήγε διακοπές αφήνοντας τους ανθρώπους να πάρουν το δικό τους δρόμο.

Επειδή μόνo έτσι μπορώ να εξηγήσω την αδικία,τον πόνο και τη δυστυχία που υπάρχουν στο κόσμο. Ε δεν γίνετε να είναι πανάγαθος και να τα επιτρέπει όλα αυτά ,έτσι; Και επίσης δε γίνετε να ασχολείται με κάποια θαύματα (γιατί,για να μας πείσει;) και να αγνοεί τα προηγούμενα που σας είπα.. Επειδή αν είναι έτσι τότε έχει πρόβλημα προτεραιοτήτων.Μα ουτοσιαλλος θαύματα δεν γίνονται ,ούτε έγιναν ποτέ.Αν θεωρεί κάποιος τις συμπτώσεις ή τα παράξενα γεγονότα ως θαύματα,ε απλά δεν έχει ιδέα από στατιστική/συνδυαστική/πιθανότητες.

Οπότε μας μένει μόνο η δημιουργία του σύμπαντος.Μα δεν καταρρίφθηκε και αυτό με τη δημιουργία Μ ή αλλιώς τη δημιουργία των πάντων η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ένα σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί  από το μηδέν χωρίς τη θεϊκή παρέμβαση;

Πίστη
Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη και το δικαίωμα να πιστέψει σε κάτι για να αντλήσει δύναμη.Και αυτό είναι θεμιτό.Είτε αυτό είναι ο Θεός,είτε είναι οι δικές του δυνάμεις,είτε είναι ένα αγγούρι.Κανένας δε μπορεί να στερήσει αυτό το διακαίωμα από τον άλλο.Ποιος είμαι εγώ που θα πάω να πείσω τη γιαγιά μου -που το νόημα της Ζωής της είναι αυτή η πίστη στο Θεό-  για το ότι δεν υπάρχει Θεός.

Θρησκεία
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η πίστη αλλά η θρησκεία η οποία προκειμένου να ''πουλησει'' ,χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα (πλύση εγκεφάλου,αναγκαστική εκπαίδευση,βια) συνδέει αυτές τις έννοιες μεταξύ τους.Δηλαδή την θρησκεία με τη πίστη.Δεν είναι λίγες οι φορές που στο όνομα της θρησκείας έγιναν σταυροφορίες,χύθηκε αίμα.Το σε ποια θρησκεία θα είμαστε είναι κάτι πολύ random ανάλογα με το σε ποια χώρα είμαστε και τι γονείς έχουμε.Βαφτιζόμαστε χωρίς τη θέληση μας.Αναγκαζόμαστε να περάσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημά που έχει ως ένα από τα μαθήματα τα θρησκευτικά.Όλα αυτά με αναγκάζουν να βάλω τη θρησκεία στο νου μου σαν μια επιχείρηση,σαν μια προπαγάνδα,σαν κάτι που το καλύτερο για το καλό της ανθρωπότητας θα ήταν να εκλειψει.

Ηθική
Μπορούμε να είμαστε ηθικοί,καλοσυνάτοι και γεμάτοι αγάπη χωρίς να είμαστε ενταγμένοι σε μια θρησκεία η χωρίς να πιστέυουμε στο Θεό; Μα φυσικά και μπορούμε.Φτάνει να γνωρίσεις ένα άθεο που είναι πιο καλοσυνάτος από ένα θρησκευόμενο (υπάρχουν πολλοί) για να αποδειχτεί αμέσως αυτός ο υσχυρισμός.








3 σχόλια:

και πράσινα άλογα είπε...

Πολύ ωραίο το ξεκαθάρισμα που κάνεις. Αυτό σου το κείμενο θα έπρεπε να υπάρχει σαν πρόλογος και σαν επίλογος στα βιβλία των θρησκευτικών. Αλλά σε αυτό τον κόσμο είναι δύσκολο να βρεις το ιδανικό.

Stefffanos είπε...

thx, To ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν βιβλία θρησκευτικών

mojossd είπε...

πιο χαζός και απ τα λάχανα είσαι αγόρι μου. τελείως αδαής. πετάς από την μία logical falacy στην αλλη μέσα στο μπερδεμένο επιφανειακό μυαλό σου. η αδικία υπάρχει γιατί έχει αποστατήσει ο άνθρωπος από τον Θεό. εμείς την δημιουργούμε. αν ήταν όλο γέροντες παίσιοι να βάζουν την ευτυχία και τις ανάγκες των άλλων πάνω απ τις δικές τους θα ζούσαμε στον παράδεισο. αλλά υπερηφάνεια γεννά αλλαζονία, μισαλλοδοξία, ζήλεια, εξουθένωση των άλλων, εξόντωση. ο νόμος της ζούγκλας. άντε δες λίγο μπαλίτσα αγόρι μου γιατί ούτε μπλόγκ για αγγούρια δεν μπορείς να γράψεις όχι να λύσεις τα μεγαλύτερα ερωτήματα του κόσμου σε 10 γραμμές που απασχόλησαν τα μεγαλύτερα μυαλά χιλιετίες. μου αναφέρεις και την θεωρία Μ άσχετε. λες και αποδείχτηκε. και δεν υπάρχουν θαύματα? που ζεις εσύ? στην ελλάδα γίνονται χιλιάδες. μόνο τους άφθορους αγίου να πάρεις τι άλλο θες...